Coachen met paarden

Een paard? Als coach?

Jazeker!
Ervaringsgericht leren met het paard als co-coach: een bijzondere manier om te onderzoeken of jouw ‘hoofd’ en ‘hart’ dezelfde taal spreken.
Een paard gebruikt geen woorden, oordeelt niet en reageert puur op wat jij doet in het hier en nu. Zo krijg je eerlijke en directe feedback op je handelen en niet op je gedachten.

Paarden zijn meesters in communicatie en het lezen van lichaamstaal. De veiligheid van de kudde staat voorop, als vluchtdier is heldere communicatie van levensbelang. Ze voelen haarfijn aan wanneer  veiligheid en verbinding verstoord raken en reageren hier direct op door kleine, kalmerende signalen af te geven. Dit doen ze ook in contact met mensen. 

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de inzet van paarden een significante vermindering geeft van o.a. sociale angst en prikkelbaarheid. Het versterkt mentale veerkracht, vitaliteit en het sociaal functioneren.

Non-verbale communicatie

In contact met het paard vormen jullie samen een mini kudde.

Door de non-verbale interactie wordt snel duidelijk of wat je denkt overeenkomt met wat je doet. Zo komen onbewuste aannames, verwachtingen of gewoontes (patronen) aan de oppervlakte. Vervolgens kun je, samen met het paard, oefenen met het veranderen van je eigen gedrag en ervaren wat dit doet met jou én met het paard. 

Werkwijze

Bij deze vorm van coaching blijf je letterlijk met beide benen op de grond, naast het paard.
Je voert een oefening uit met het paard in de bak of in de wei. Jouw ervaringen tijdens deze oefening zijn je leerproces. Omdat het paard niet oordeelt, kan de oefening steeds opnieuw gedaan worden en kun je experimenteren met een nieuwe aanpak. Het paard zal telkens reageren op de nieuwe situatie met eerlijke feedback. Dit buigen we samen om naar bewustwording. Uitgangspunt is jouw eigen innerlijke kracht, je draagt de oplossing al bij je. Als coach vul ik niets voor je in. 

Voor deze vorm van coaching ben ik opgeleid tot Equine Assisted Coach bij Keulseweg, daar gebruiken ze het veelzeggende motto “Geen woorden, maar paarden!”

Individuele coaching en teamcoaching zijn beide mogelijk. Bij teamcoaching werk ik samen met Paardenvoorjou.nl

Contact

Spreekt de begeleiding en coaching van Studeercoach je aan? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op voor meer informatie via een van onderstaande opties. Van harte welkom!

Email

jadag@doeikniet.nl

WhatsApp

06-20021760